Min amaryllis har flera liv…

riddarstjärna

Julpyntet är undanplockat, granbarren bortstädade och amaryllisen överblommad. Det känns som att det var en evighet sen jul och igår var det nästan lite vårigt i luften. Det tyckte tydligen årets första vårfågel också, den kvittrade lite försiktigt en senvinterslinga som kändes mer mars än januari. Härligt! Men tillbaka till den där amaryllisen som står och ser ful ut i fönstret. I år fick husmor en ovanligt vacker sort i gåva och det skulle ju vara kul att spara löken till nästa år. Det blir lite pyssel, men det kan det vara värt för det är ju egentligen inte särskilt svårt. Förr var ju amaryllisar dyra lyxblommor och lökarna sparades noga efter konstens alla regler år efter år. Den tanken tilltalar husmor som gillar traditioner som återkommer och att man kan följa årets gång i de små vardagliga göromålen. Men hur gör man då för att spara löken till nästa år?

SÅ FÅR DU AMARYLLISEN ATT BLOMMA OM NÄSTA VINTER

Hemligheten ligger i att få amaryllisen att vända på året och tro att det är sommar när vi har vinter och vinter när vi har sommar. Det gör man genom att ge den vatten, ljus och näring direkt efter blomningen och sedan låta den gå i ”vintervila” framåt sensommaren så att den vaknar upp till en ”vår” framåt jul och blommar ut för fullt. När man köper lökar som ska blomma till jul så är de ofta behandlade så att de blommar tidigt, men det kan vara svårt att själv driva upp föregående års lök i tid till jul, den vill gärna blomma lite senare under vintern. Därför skrev jag både en latmajavariant som innebär minimal arbetsinsats och ger en enklare blomning i januari, och en mer avancerad variant för dig som vill få en perfekt och storslagen blomning lagom till jul.

amaryllisLATMAJAS ENKLA SÄTT

1. Klipp av stänglarna direkt efter blomning och ställ löken i ett ljust fönster. Vattna som en vanlig krukväxt med näring i vattnet.

2. Plantera ut den på en välgödslad, skuggig och vindskyddad plats över sommaren om du orkar, annars fortsätter du bara att ha den som krukväxt.

3. Ta in löken i slutet av sommaren och glöm bort den i ett mörkt, torrt och svalt hörn där det är runt 10-12 grader varmt. Den ska torka ihop helt så vattna inte.

4. I november-december dyker det upp en knopp. Ställ då löken i ett fönster i rumstemperatur och vattna mycket sparsamt.

5. Njut av den fina (men kanske inte särskilt överdådiga) blomningen i januari.

PERFEKTIONISTENS SNÅRIGA VÄG

1. KLIPP BORT BLOMMORNA
Klipp bort blommorna direkt när de har vissnat. Då lägger planten ingen energi på att sätta frön. Klipp bort hela stängeln när den har vissnat ner och löken har tagit tillbaka näringen ur stammen.

2. TILLVÄXTFAS PÅ FÖNSTERKARMEN
Ställ löken i ett ljust fönster och vattna som en vanlig krukväxt (varannan vecka fram till 1:a april och därefter en gång per vecka). Ge ganska mycket näring eftersom löken är i tillväxt och samlar energi för att kunna sätta knoppar till nästa år. Vattna inte direkt på löken, utan istället på jorden.

3. TILLVÄXTFAS I TRÄDGÅRDEN
Plantera helst ut den i ett vindskyddat, skuggigt och mycket välgödslat hörn av trädgården under sommaren. Ta in den igen innan frosten slår till, den tål absolut inte minusgrader. Löken behöver minst 2 månaders vila och har sedan 6-8 veckors utvecklingstid, vilket innebär att man måste ta in den i augusti för att den ska hinna blomma innan jul. Om du vill ha en senare blomning så är det bra att ta in den senare.

amaryllis24. VILOPERIODEN
Glöm bort den i minst två månader i ett mörkt, torrt och svalt hörn där det är runt 10-12 grader varmt. Det måste vara under 13 grader annars bildas det inga blomämnen, men det får inte vara för kallt eftersom löken inte gillar kyla och inte tål minusgrader. En källare, jordkällare eller kylskåp fungerar bra. Löken ska torka ihop helt så vattna inte.

5. VÄCKNING
Ta fram löken 6-8 veckor innan du vill att den ska blomma (sista dagarna i oktober ger en blomning runt jul). Ta bort jorden och ställ den på ett vattenglas så att den nedersta delen (bara rötterna) kommer i kontakt med vattnet. Det väcker löken och får fart på rötterna. Låt stå ett dygn och plantera sedan om löken i en större kruka. Du ska få ner två fingrar i bredd mellan löken och kanten på krukan. En tredjedel av löken ska vara ovan jord.

6. VÄNTAN
Vattna igenom jorden ordentligt och ställ löken i ett fönster i rumstemperatur (gärna lite varmare, den gillar t.ex. att stå på fönsterbrädan ovanför ett element). Sen är det bara att vänta på att knoppen ska titta upp. Vattna inget under väntetiden och vattna sparsamt när knoppen har kommit upp. Om man vattnar för mycket så drar stängeln iväg och blir ranglig.

7. BLOMSTERDAGS
Om du har skött din amaryllis efter konstens alla regler så lär du nu få njuta av en överdådig blomning med flera stänglar och många klockor, allt lagom till jul.

8 responses to this post.

  1. Posted by Jennie Dalethsson on 10 mars, 2014 at 22:48

    Tack! Det var en superbra beskrivning över hur jag ska sköta mina amaryllislökar! Jag är nybörjare på amaryllis, vill inte slänga lökarna, utan försöka få dem att blomma igen. Har både jordkällare och trädgård, så det ska nog kunna funka 🙂

    Svara

  2. Posted by Cristina on 16 oktober, 2014 at 09:00

    Vad heter den vackra röda och vita amaryllisen på bilderna? 🙂

    Svara

  3. Posted by Margaretha on 16 november, 2016 at 19:55

    Varför blir det bara blad på mina amaryllis de blommade förra året

    Svara

  4. Posted by Jessica on 10 december, 2017 at 02:28

    Hey!
    Vad heter denna Amaryllissorten?

    Svara

Lämna en kommentar