Gör din egen crème fraiche

För ett tag sen skrev jag om hur man gör sin egen yoghurt och filmjölk. Du kan läsa de inläggen HÄR och HÄR. Nu har turen kommit till nästa syrade mjölkprodukt: crème fraiche. Det är löjligt enkelt att göra den själv. Men allra löjligast är nog att jag faktiskt inte har testat det här receptet än. Skyller helt på att jag för tillfället äter mjölkproteinfri kost och därför inte har kunnat smaka på några mjölkprodukter sen jag lärde mig hur man svänger ihop en läcker skål med crème fraiche. Men snart är kostomläggningen över och då ska jag ta tag i det! Vore ju lite skoj att servera husets egen crème fraiche till gästerna. Men hur gör man då? Den korta och enkla varianten är att blanda i en skvätt filmjölk i köpevispgrädde och låta den stå på köksbänken över natten. Färdigt! Det klarar nog de flesta av. Men om du vill ha en mer detaljerad beskrivning så hittar du den här nedan.

SÅ HÄR GÖR DU CRÈME FRAICHE

 1. KÖP YMP & GRÄDDE -Börja med att köpa ett paket filmjölk av någon naturell sort du gillar och som innehåller levande bakteriekultur. Den ska du använda som ymp för att få till rätt bakterier och därmed få rätt smak och konsistens på din crème fraiche. Man använder bara lite ymp varje gång man gör en sats crème fraiche, så paketet kommer att räcka länge. Frys därför in överskottet uppdelat i småförpackningar, då har du nya ympar om du skulle behöva. Använd helst pastöriserad, helfet, traditionell, vanlig, rejäl, det-känns-som-att-jag-går-upp-i-vikt-bara-jag-luktar-på-den vispgrädde (jag tror inte det blir bra om man använder fuskiga lättprodukter istället).
 2. VÄRM GRÄDDEN -Om du använder pastöriserad grädde så kan du hoppa över steg 2. Om du har opastöriserad grädde så bör du hetta upp den tills den nästan kokar. Man ska se småbubblor i kastrullen, men det får inte koka. Uppvärmningen tar död på alla oönskade bakterier så att de goda bakterierna ska kunna få övertaget.
 3. BLANDA I YMP -Låt grädden svalna till rumstemperatur. Blanda sen i lite ymp. Några matskedar ymp per liter grädde brukar vara lagom.
 4. LÅT VILA -Låt blandningen stå i rumstemperatur över natten (eller tills den är klar, det kan ta upp till två dygn).
 5. FÖRVARA KALLT -Förvara den i kylskåp när den är klar. Den kommer att tjockna mer när den blir kall så var beredd på det. Om den färdiga crème fraichen smakar eller luktar illa så ska du inte äta den, i så fall har det blivit fel och du får slänga satsen och börja och från början.

——————————————————————————————————————————————————————————————-

Dagens tips: Visste du att det går att vispa crème fraiche på samma sätt som grädde? Det ger en god, syrlig brytning till en del efterrätter om man använder vispad crème fraiche istället för vispad grädde.

Annonser

9 responses to this post.

 1. Posted by Elly Wong on 9 augusti, 2013 at 16:27

  Min man är LCHFare, jag gjorde créme fraiche efter receptet, det blir jätte bra. Tack

  Svara

 2. Funkar detta med laktosfria produkter?

  Svara

  • Ingen aning! Rent spontant så tänker jag att laktosfritt är mjölksockerfritt, och jag tror att mjölksyrebakterierna lever av mjölksockret. Så då borde det inte fungera med laktosfria produkter. Men prova! Det kanske fungerar. 🙂 Skriv gärna här och berätta hur det gick i så fall.

   Svara

  • Posted by Lotta Lilleberg on 1 februari, 2014 at 02:29

   Ja, det går att använa laktosfria produkter att göra i allfall fil av =D Men det kan vara lite kinkigt för det blir något lösare i konsistensen.

   Svara

 3. Posted by Seppi on 20 februari, 2016 at 13:10

  Kan man använda yogurt istället för filmjölk?

  Svara

 4. Posted by Petra on 19 mars, 2016 at 20:39

  Jag har läst att det är den pastöriserade mjölken som ska värmas före. Medan råmjölken (den opastöriserade) inte behöver det. Det är större risk att det blir oönskade bakterier i den pastöriserade mjölken eftersom den lättare kan bli drabbad vid tillredningen. Detta då den mjölken inte innehåller de goda bakterierna som råmjölken har. Utan goda bakterier finns inget skydd mot de onda!

  Svara

  • Posted by Martin on 15 maj, 2016 at 22:21

   Det låter konstigt. f.ö. så är råmjölk inte det samma som opastöriserad mjölk. Råmjölk är den allra första mjölken efter kalvning och är väldigt proteinrik såpass att den koagulerar nästan som ägg när man värmer den.

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: