Stinkande stövlar och sura gympaskor

Ja, hur ska man egentligen få dem rena? Jag vet inte hur det är med dig, men här hemma hos husmor börjar en del skor och gummistövlar stinka nåt fasligt emellanåt. Inte av tåbira, nej det är snarare en unken doft av mossa, skog, svett och ruttnande kadaver. Eller nåt åt det hållet, man vill i alla fall inte ha dem i bilen när man åker hem efter en dag med stövlarna skogen. Nu kanske du tänker att det bara är att slänga stövlarna och köpa nya. Visst, det kan man göra, men det känns betydligt bättre för både miljön och plånboken att bara åtgärda problemet.

VARFÖR LUKTAR DET?

Ofta är det fel skötsel som ställer till det. Om man blandar fukt, värme, smuts och bakterier så börjar det snabbt lukta ganska illa. Och det säger ju sig självt att gympaskor och gummistövlar gärna blir både fuktiga, varma och smutsiga vid vanlig användning. Om man slarvar med rengöring och torkning så börjar det dessutom lukta snabbare. Men det finns hjälp att få.

HUR KAN JAG FÖREBYGGA LUKTEN?

Det viktigaste är att hålla gympaskorna eller gummistövlarna så rena och torra som möjligt.

– HÅLL DEM TORRA
Om ett par gummistövlar eller gympaskor blir blöta inuti så ska man skölja ur dem och sedan torka ur dem så fort som möjligt så att de inte surnar. Ta ur sulorna och fyll dem med hopknycklat tidningspapper, låt stå en stund och byt sedan ut pappret mot nytt. Gör om det här några gånger så att pappret suger åt sig den överflödiga fukten. Ställ sen stövlarna eller gympaskorna luftigt och gärna lite varmt tills de har torkat. Ställ dem inte så varmt att de tar skada, ett torkskåp eller element kan ibland förstöra gummit så att det spricker. Förvara stövlarna torrt, svalt och mörkt, med upprättstående skaft. Stoppa i en hoprullad tidning som stöd om de inte kan stå upprätta. Ett annat problem är att gummistövlar inte andas, det leder till att fotsvetten stannar kvar i skon. Om du använder syntetstrumpor så leds svetten ut till stöveln och bakterier frodas. Därför är det bättre att använda ullstrumpor som istället suger åt sig fukten och är självrengörande, vilket gör att det blir färre bakterier.

– HÅLL DEM RENA
Torka alltid av gummistövlarna och gympaskorna direkt efter användning så att de inte ligger smutsiga, det kan också vara bra att rengöra dem invändigt lite då och då. Gummistövlar kan du fylla med vatten och såpa och låta stå en stund, sen skurar du med t.ex. en diskborste och sköljer noga efteråt. Utsidan ska man helst spola av med rinnande vatten, men om det behövs så kan man tvätta av med vatten och såpa. Skrubba försiktigt bara, så att inte ytan blir skrapad. En del gummistövlar tål maskintvätt (fintvätt, 30 grader), det kan vara värt att testa i riktigt svåra fall, men tänk på att stöveln kan bli förstörd. Efter rengöringen kan man smörja utsidan på gummistöveln med glycerol (finns på apoteket), då blir den blank och fin och håller bättre. Man kan smörja in dem med silicon istället, men det är inte lika miljövänligt som glycerol så det undviker husmor. Du behöver inte smörja in dem varje gång, men smörj helst in gummistövlarna minst en gång om året. Gympaskor rengör man lättast genom att handtvätta dem i vatten och såpa. Du kan oftast köra dem i tvättmaskinen (fintvätt och 30 grader), men de brukar ta lite skada av den behandlingen så gör inte det med träningsskor eller skor du är rädd om.

HUR FÅR JAG BORT LUKTEN?

Det finns en hel del husmorsknep som tar bort sur lukt från gummistövlar och gympaskor, husmor rekommenderar att man gör flera av dem efter varandra för att få ett riktigt bra resultat:

– TVÄTTA
Ge dem en rejäl rengöring, det tar bort en hel del lukt och förebygger ny.

– FRYSA
Genom att djupfrysa dem några dagar så dör en hel del bakterier, vilket gör att lukten försvinner. Husmor har hört om folk som har lyckats bra med det här knepet, men tycker inte att det brukar vara särskilt effektivt. Men det är värt att testa eftersom det är enkelt och kemikaliefritt.

– SALT
Lägg dem i en stark saltlösning, den är bakteriedödande och hindrar därmed uppkomsten av ny lukt. OBS! Använd inte salt på skinnskor!

– ÄTTIKA
Känt för att ta bort lukt av alla slag. Om det är ömtåliga skor så kan man ställa ner skålar med ättika i skaften över natten. Om man inte är så rädd om dem så kan man istället fylla dem/lägga dem i en ättikslösning några timmar (en rejäl skvätt ättika eller ättiksprit i några liter vatten borde bli bra). Ättika är dessutom bakteriedödande och tar därmed bort orsaken till lukten.

– BIKARBONAT
Strö i lite bikarbonat och låt stå över natten, det tar bort lukt. Dammsug sedan ur pulvret ur stöveln eller skon.

Annonser

8 responses to this post.

 1. Posted by Suzan on 30 april, 2013 at 13:05

  Nu har jag köpt glycerol och planerar att behandla alla våra gummistövlar i förhoppningen att de håller lite längre. Men frågan är hur man gör. Flaskan ger inga tips, förutom att man kan använda det för att behandla kvistar och höstlöv. (?!!!)
  Hur gör man? Är det bara att smörja in gummit? Hur mycket går det åt? Hur pass människovänligt/miljövänligt är det? Behöver jag skydda händerna och lämna trasor och dyl till återvinningscentralen?

  Svara

  • Du tar litegrann på en liten tygtrasa och gnuggar in det ordentligt på stöveln. Som när man putsar skor. Se till att stöveln är väl rengjord och torr innan du börjar. Det brukar bara gå åt lite, kanske några teskedar. Glycerol används i mat och det ingår i många hudkrämer så det är inte särskilt farligt att använda. Hög koncentration kan ha uttorkande effekt på huden så använd handskar om du är känslig. Om jag har förstått det rätt så är glycerol godkänt som ”Bra miljöval” av Naturskyddsföreningen så jag tror inte att miljöpåverkan är alltför stor. Trasan brukar vi slänga i brännbart efteråt, kan inte tänka mig att den skulle vara farlig. Lycka till! 🙂

   Svara

 2. Posted by Suzan on 3 maj, 2013 at 15:32

  Tack! Då börjar jag med att tvätta dem med såpa. Tänkte också försöka laga en barnstövel med lagningslappen till en cykelslang. Om det fungerar tror jag att det borde finnas en marknad för lagningslappar i roliga former, färger och mönster.
  Jag har förresten hittat ett till användningsområde för glycerol: Såpbubbelsåpa! ½ dl Yes, 1/4-½ dl glycerol, 2-5 dl vatten och 1 tsk socker blir väldigt seg och blank såpbubbelsåpa.

  Svara

  • Smart idé med lagningslapparna! Berätta gärna om det fungerar sen, det bör ju vara en bra lösning på problemet.

   Tack för såpbubbelreceptet! Hade ingen aning om att det fungerade med glycerol i det. Men det är klart, det binder ju vatten, så det borde ju förstärka bubblorna.

   Svara

 3. Posted by Ingemar on 23 maj, 2013 at 21:57

  Testa http://www.odaban.se dom har ett pulver mot svettlukt i skor. Funkar jättebra!

  Svara

 4. Toppentips som ska testas omgående!

  Svara

 5. Prova SmellWells http://www.smellwell.se
  Funkar bra över natten och lämna ett fräscht doft. Suger upp fukt också.

  Svara

 6. Posted by Malin on 10 december, 2014 at 15:19

  Jag skulle också rekommendera smellwell, de var ju bara å lägga påsen i över natten så va de klart! super smidigt 🙂

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: