Att bli med gjutjärnsgryta…

…är nästan som att skaffa sig ett husdjur. Den kräver en del skötsel, men ger mycket positivt i utbyte. En gjutjärnsgryta är bra till mycket, man kan laga god mat i den och en del bakar bröd i den. Kvinnor och barn ska gärna äta mat gjord i en sån gryta eftersom den berikar maten med järn. Den håller dessutom i en evighet om man sköter den rätt så du behöver bara köpa en enda järngryta i hela ditt liv. Allt det här gäller självklart också för andra husgeråd av gjutjärn, t.ex. en gjutjärnsstekpanna. Husmor rekommenderar därför starkt att du skaffar dig en bra gjutjärnsstekpanna att steka i och en rejäl gjutjärnsgryta med lock till all smaskig husmanskost. Köp en stor direkt så att du får plats med en riktig grytstek till släktmiddagen eller köttgryta nog för en hel veckas matlådor. Här kommer lite tips för hur du kan sköta dina gjutjärnsföremål.

BRÄNN IN GJUTJÄRNET FÖRSTA GÅNGEN

Förr skulle man alltid ”bränna in” en gjutjärnspanna innan man använde den första gången, men nuförtiden brukar de oftast vara inbrända på fabriken så då slipper du det. Men det kan vara bra att veta hur man gör, för om man missköter sin gjutjärnsgryta så kan den bli dålig och behöva brännas in på nytt. Man bränner in den genom att först diska pannan med hett vatten och torka den noga, gärna på värmen på en platta. Sedan smörjer man in pannan med matolja eller fett och värmer på den på hög värme på plattan så att pannan suger åt sig oljan. Stryk på mer olja om det blir torrt och fortsätt värma på tills ytan är mättad. Låt pannan svalna och torka ur den med hushållspapper så att du får bort den överflödiga oljan.

VARDAGSSKÖTSEL AV GJUTJÄRN

Diska ur gjutjärnsgrytan direkt när den har använts, men diska aldrig gjutjärn i diskmaskinen. Diska för hand och använd bara hett vatten och en diskborste. Du ska ALDRIG använda diskmedel i grytan, då förstörs den feta ytan och du måste börja om på nytt med att fetta in den. Om det sitter inbrända rester som är svåra att få bort så kan du hälla lite vatten i grytan och låta den koka en stund, då lossnar resterna. När du har diskat grytan så torkar du den helt torr direkt, gärna på en varm platta. Olja sedan in hela grytan (förutom under botten) med matolja eller fett. Välj en sort med neutral smak, som t.ex. rapsolja eller solrosolja. Det kan vara bra att låta fettet sjunka in på låg värme på plattan. Tänk på att gjutjärn kan få maten att smaka järn, så förvara aldrig mat i en gjutjärnsgryta och häll snabbt över rätter med syra i till ett annat kärl så fort de är klara.

OM DET BRÄNNER FAST

En del gör en större infettning emellanåt, det gör ytan bättre och förhindrar att maten bränner fast. En större infettning gör man genom att hälla ordentligt med olja i den och sen låta den stå länge på låg värme på en platta. Grisfett sägs vara allra bäst för pannan, så en annan variant av större infettning är att steka upp ister, prinskorv eller bacon på låg värme. Man kan också koka ur grytan på låg värme med en rejäl skvätt grädde.

ROST ÄR INTE BRA

Om gjutjärnet rostar så diskar du ur den noga med hett vatten och torkar ur den. Obs! Rost ger fula fläckar på tyg som är svåra att få bort så använd hushållspapper eller trasor. Blöt sedan in den noga med olja och låt den stå över natten. Gnugga sist bort rosten med hushållspapper. Fortsätt blöta in den med ny olja och torka ur den tills den är ren igen.

——————————————————————————————————————————————————————–

Tips: Genom att laga mat i gjutjärn så höjer du järninnehållet i maten. Du kan öka järnhalten ytterligare genom att ha i lite syra (t.ex. tomater, vinäger, vin eller citron), det löser ur mer järn ur grytan.

18 responses to this post.

 1. Posted by Karin Nordin on 19 oktober, 2013 at 10:18

  Jag har köpt en gjutjärnsgryta.På förpackningen står att man inte ska låta färdiglagad vara kvar i grytan.Men varför står det inget om. Så varför?

  Svara

 2. Posted by Anette on 8 december, 2013 at 13:39

  Har kokat kola och det blev fastbränt i botten vad att gör?

  Svara

 3. Posted by Charlotte on 25 juni, 2014 at 17:49

  All mat smakar ”unket” som lagas i vår gjutjärnsgryta. Kan man göra något?

  Svara

  • Posted by odla on 2 april, 2016 at 11:21

   Kan vara det att du måste göra den metallren igen pga att det instekta lagret härsknat o ger dålig smak åt maten.
   På med stålborste o putsa helt rent o stek in den på nytt.

   Svara

 4. Posted by niloufar on 5 november, 2014 at 19:25

  Jag köpte gjutjärn som nu börjar spricka. Hur kan jag behandla den?S

  Svara

  • Spricka? På vilket sätt? Vad tråkigt! 😦 Det har jag aldrig hört talas om. Gissar på tillverkningsfel så ta kontakt med tillverkaren och reklamera den.

   Svara

   • Posted by Natalie S on 10 augusti, 2015 at 10:16

    På min gjutjärnsstekpanna står det att den kan spricka om man häller kallt vatten i den direkt efter användning.

 5. Posted by Magnus on 30 december, 2014 at 11:03

  Läs gärna den ähr artikeln som avlivar en hel del myter om gjutjärn. http://www.seriouseats.com/2014/11/the-truth-about-cast-iron.html

  Svara

 6. Posted by Pia Ivarsson on 29 december, 2015 at 15:56

  Jag har fått en Modern House men inte ska jag ha den i ugnen den ska väl vara på plattan på svag värme??

  Svara

 7. Posted by Hage on 12 mars, 2016 at 09:45

  Egendomliga frågor från Pia Ivarsson och Charlotte.

  Svara

 8. Posted by Charlotte Roth Nyholm on 3 september, 2016 at 06:38

  Min dotter har diskat min gjutgärngryta i maskinen. Går det att rädda? Den har varit ovärdelig i köket och är nästan 40 år gammal!

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: