Gör din egen yoghurt

Det går åt en del yoghurt här hemma. Det är ju ett perfekt mellanmål som är snabbt att ta fram när det är bråttom. Nyttigt är det också, innehåller massor av snälla bakterier som är bra för tarmen. Vi brukar köpa färdig på paket, men det känns lite onödigt när det nu är så lätt att göra egen. Överlag så är det väldigt enkelt att göra syrade mjölkprodukter och det blir billigare än att köpa färdiga. Bra kunskaper för en husmor som vill imponera på frukostgästerna.

SÅ HÄR GÖR DU YOGHURT

Börja med att köpa ett paket yoghurt av någon naturell sort du gillar och som innehåller levande bakteriekultur. Den ska du använda som ymp för att få till rätt bakterier och därmed få rätt smak och konsistens på din yoghurt. Man använder bara lite ymp varje gång man gör en sats yoghurt, så paketet kommer att räcka länge. Frys därför in överskottet uppdelat i småförpackningar så kan du använda dem till ymp senare. Du kan använda vilken mjölk du vill, men det blir bäst med en fetare variant.

 1. VÄRM MJÖLKEN -Först hettar du upp mjölken tills den nästan kokar under några minuter. Man ska se småbubblor i kastrullen, men det får inte koka. Uppvärmningen tar död på alla oönskade bakterier så att de goda bakterierna ska kunna få övertaget. Om du använder pastöriserad köpemjölk och rena redskap så kan du hoppa över steg 1.
 2. BLANDA I YMP -Låt mjölken svalna till 40 grader. Blanda sen i lite ymp. En del ymp till nio delar mjölk brukar vara lagom.
 3. LÅT VILA -Skölj ur en mattermos med kokande vatten och häll sedan i mjölkblandningen. Vira in termosen i en filt och låt vila några timmar tills yoghurten har tjocknat. Om du inte har någon mattermos så kan du istället vira in grytan i en handduk och ställa den varmt (helst 35 grader, men inte varmare än 40 grader). En annan variant är att ställa grytan i ett varmt vattenbad (35 grader).
 4. FÖRVARA KALLT -När yoghurten har tjocknat så ska du ställa in yoghurten i kylen några timmar så att den sätter sig. Oftast är den färdiga yoghurten mild, men om den får stå några dagar i kylen så blir den syrligare.
 5. SPARA SISTA SLATTEN -När du har ätit upp nästan hela yoghurten så sparar du bara en slatt som du använder som ymp på nästa sats (istället för att använda köpeyoghurt). Du kan göra på det sättet många gånger, men efter kanske tio gånger så blir yoghurten för sur i smaken och då ska man börja om på nytt med köpeyoghurt som ymp.

VAD KAN GÅ FEL?

Det är svårt att misslyckas när man gör egen yoghurt. Syrligheten kan skifta från mild till riktigt sur smak, och konsistensen från rinnande till tjockare till att den skär sig, men det är helt ofarligt. Oftast blir yoghurten inte perfekt på första försöket, istället får du prova dig fram med olika temperaturer och olika lång vilotid tills du hittar det som fungerar bäst för just dig och din yoghurt. Du märker lätt om syrningen har gått fel, antingen så luktar och smakar den illa eller så har den möglat. Om det händer så ska du inte äta yoghurten, häll ut den och börja om på nytt istället. Om det blir fel så ska du rengöra (och helst desinficera) redskapen noga innan du använder dem till yoghurttillverkning igen. Oftast beror en misslyckad yoghurt på att man har hoppat över steg 1 eller att man har rengjort redskapen slarvigt.

——————————————————————————————————————————————————————–

Tack snälla Johan för lånet av den översta bilden!

Annonser

14 responses to this post.

 1. Posted by Anna on 20 februari, 2013 at 10:21

  Är det viktigt att yoghurten får syre, eller att man försluter tätt?

  Svara

  • Vad jag har förstått så spelar det ingen roll om yoghurten får syre eller ej. Många gör ju den i en tät burk eller mattermos eftersom det är lättare att hålla värmen på rätt nivå. Det är mycket svårare att få till en jämn och varm miljö runt yoghurten om man har en öppen behållare. Andra gör yoghurten i en gryta med löst pålagt lock och då kommer det ju ner syre i grytan. Det verkar fungera bra det med.

   Svara

 2. Posted by Anna on 20 februari, 2013 at 11:07

  Åh, tack snälla för snabbt svar. Jag håller på att läsa igenom alla dina inlägg -så inspirerande. Har en fråga till om yoghurten, Vad händer om mjölken råkar börja koka lite då man värmer den?

  Svara

  • Oj, allihop! Det var roligt att höra! Vad kul att du blir inspirerad! 🙂 Jag brukar inte vara så här snabb på att svara, men nu råkade jag sitta vid datorn när dina frågor droppade in.

   Jag vet inte vad som händer om mjölken råkar koka. Den ska ju inte göra det och jag antar att det beror på att kemin i mjölken ändras, t.ex. att det bildas skinn på ytan. Skulle tro att proteinerna i mjölken koagulerar på något sätt (men jag har faktiskt ingen aning). Jag kan inte tänka mig att det skulle bli farligt på något sätt, men jag gissar på att konsistensen på yoghurten inte blir som den ska, den kanske inte stelnar. Om du råkade koka mjölken så kan du ju testa att göra yoghurt ändå, så ser du om det går. Om du gör det så får du gärna berätta hur det gick!

   Svara

 3. Posted by Anna on 20 februari, 2013 at 13:29

  Ja, jag ska absolut återkomma om resultatet. Den kokade lite grann, men jag provar att se vad som händer 🙂

  Svara

 4. Posted by Pia on 3 maj, 2013 at 07:42

  Härligt! 🙂

  Hade yoghurten att stå i vattenbad men nästa gång ska jag prova med mattermos. Nyfiken som jag e så var jag juh förståss tvungen till att röra om lite sålänge den tjocknade till sig.. 🙂

  Resultat, lite grynigt som kall och smaken måste syra till sig lite ännu 🙂 Ska definitivt göra egen yoghurt flera gånger!

  Svara

  • Vad konstigt att den blev grynig, men den behövde kanske längre tid i värmen. Hoppas att det går bättre med mattermosen! 🙂

   Svara

 5. Posted by Anna on 7 maj, 2013 at 09:51

  Återkommer lite sent, det kom så mycket annat i vägen. Min yoghurt blev grynig då jag råkade värma den för mycket. Den var också lite lös i början, men med några dagar i kylskåp blev den riktigt bra. Men helt klart bättre att inte värma för mycket 🙂

  Svara

 6. Posted by MIkael on 10 juni, 2013 at 08:10

  Provade igår kväll med en halvliter mjölk och 2 msk Lindahls ekologiska turkiska yoghurt. La det i en termos i rumstemperatur i 2h och flyttade sedan in det i kylen. Fungerade perfekt och det var bra konsistens på morgonen efter. Det är lite mild ännu så den får stå i kylen till ikväll. Tusen tack för ett kanonbra inlägg!

  Svara

  • Vad kul att det blev så bra på första försöket! Hällde du ut yoghurten ur termosen när du flyttade in den i kylen eller ställde du bara in hela den stängda termosen i kylen?

   Svara

 7. Hm, tanke. Om man gör yoghurt själv men använder både en grekisk yoghurt och en a-fil som ymp (för att få med acidophilus-bakterierna), tror ni det funkar?

  Svara

 8. Posted by Jan phengphet Nordell on 26 april, 2016 at 06:10

  Hej.Gjorde yoghurt efter ditt recept,fast jag tog i 2 små förpackningar yoghurt till en liter mjölk,värmde upp ugnen så den blev lite lagom varm och stängde av den och in med yoghurten och fick stanna där över natten,blev bra tack för ett bra recept

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: