Gratis är gott!

Husmor har haft en alldeles underbar jul och tagit helt ledigt från allt vad bloggande heter. Ibland måste man bara släppa allt och njuta av livet. Men nu är jag tillbaka med ett nytt blogginlägg. Varsågod!

———————————————————————————————————————————————————-

Runt årsskiftet är det dags att beställa hem årets frökataloger och kika igenom vad som ska beställas till sommarens odlingar. Det känns alltid så mysigt att välja bland sorterna och skriva alldeles för långa listor på vad man skulle vilja se i landen. Det ger på något sätt en försmak av sommarens fröjder och man börjar blicka framåt igen.

Kokböna Äkta Tranbär

Kokböna Äkta Tranbär

Här kommer därför en påminnelse för alla frötokiga människor! Om du vill få tag i billiga och ovanliga fröer så är det nu helt rätt tid att bli medlem i fröföreningen Sesam, vilket är en ideell förening som strävar efter att bevara mångfalden inom köksträdgården. De kommer nämligen snart att skicka ut årets frökatalog, fylld med hemmaodlade fröer som medlemmarna i föreningen erbjuder gratis, bara man betalar portot själv. Tanken är att man förhoppningsvis sedan själv ska kunna erbjuda gratis fröer i framtiden, men det ställs inga krav på det.

FRÖKATALOGEN ÄR EFTERLÄNGTAD

Husmor gillar verkligen den där katalogen då utbudet är bra mycket bredare än de vanliga fröfirmornas utbud. Eller vad sägs om hela 68 olika tomatsorter i förra årets katalog?! Visserligen är utbudet av en del grönsaker betydligt skralare, men det vägs upp av att många är gamla, lokala sorter som inte finns i handeln och därför hålls vid liv genom att odlas av hobbyodlare. Om du letar efter någon gammal ovanlig grönsakssort som inte finns i handeln längre, då är det fröföreningen Sesam du ska vända dig till! Där kan man få tag i allt från gamla svenska potatissorter till surklöverrova, gråärtor, choro-gi eller lokala varianter av olika bönor. Bara att läsa i katalogen gör husmor glad! Lyssna på namnen: spritärten ‘Mors stora’, vaxbönan ‘Svarta Malin’, gråärt ‘Biskopens ärtor’, ‘Midsommarråg’ och kokbönan ‘Äkta Tranbär’ (se blomman på bilden).

LÄR DIG ODLA EGNA FRÖN

Föreningen håller även kurser och om du vill så kan du få hjälp att lära dig allt om fröodlingens ädla konst. Att ta egna fröer är något varje odlande husmor bör kunna, det gör att du själv kan odla dina favoritgrödor från år till år utan att behöva köpa utsäde. Dessutom kan du själv förädla dina favoriter genom att alltid ta frön på de bästa exemplaren, i förlängningen ger det en stark stam som passar perfekt för klimatet där du bor. Det här låter avancerat, men det är det inte. Det är mycket enklare än vad man tror.

Du hittar fröföreningen Sesam HÄR.

(Edit: Glömde skriva att man betalar en mindre medlemsavgift för att vara med i föreningen, så helt gratis är det inte att få katalogen eller fröerna, bara nästan.)

———————————————————————————————————————————————————-

Tips! Om du vill läsa mer om fröfirmor, gamla kulturarvssorter och varför F1-hybrider är ett dumt påhitt som hotar vår livsmedelsförsörjning så kan du läsa ett gammal inlägg jag skrev HÄR.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: