Soprumsorkidén

Äntligen blommar den! Vår soprumsorkidé. Det var en äldre dam här i huset som gick bort och när hennes släktingar städade ur lägenheten så ställde de ner hennes orkidé i grovsoprummet. Det var väl ingen av dem som ville ha en överblommad orkidé. Men tänk vad den där lilla tanten har gått och vattnat och pysslat och fått den att blomma om. Hon kanske hade fått den i present vid någon högtid? Det kändes nästan lite sorgligt att den inte skulle få blomma vidare. Så husmor tog hand om den. Och den tackade mig med att ganska snart skicka upp en stängel med knoppar. Och nu blommar den så vackert där den står i fönstret. Tack lilla tanten! Hoppas att du ler, var du nu än är.

phalaenopsis

SÅ HÄR SKÖTER DU EN BRUDORKIDÉ

Det finns flera olika orkidétyper och de vill ha lite olika skötsel. Här kommer en beskrivning av hur man sköter den vanligaste (och tacksammaste) sorten: Brudorkidé, eller Phalaenopsis, som den också kallas. Den växer egentligen i trädkronorna i tropiskt klimat och vill därför ha det lite speciellt för att trivas och blomma. En brudorkidé är den där vanliga vita sorten som brukar finnas att köpa lite överallt, fast i lite olika storlekar. Den finns inte bara i vitt, utan i många olika färger, men det gemensamma är att formen på blomman är ungefär likadan på allihop. Soprumsorkidén på bilderna är en brudorkidé.

VARMT OCH LJUST, MEN INGEN SOL

En Phalaenopsis gillar att stå ljust, men inte med direkt solljus (den kan få fula fläckar på bladen om den står i direkt sol). Den klarar av att stå en bit in i rummet, och föredrar ett norr- eller österfönster. Den mår bra i normal rumstemperatur (17-25 grader) och gillar inte kyla eller kalldrag. Eventuellt kan den stå några grader kallare under ett par veckor vår eller höst för att stimulera blomning.

VATTNA LITE OCH SÄLLAN

Vad gäller vattningstekniker så finns det lika många metoder som det finns orkidéägare. Och allihop är helt bombsäkra på att deras metod är den enda fungerande. Men man kan säga att en orkidé gillar att misskötas lite lagom. Den vill ha vatten sällan och torka ut mellan vattningarna. Den gillar inte att stå helt torr för länge och den vill absolut inte ha vatten stående i ytterkrukan. En del vattnar genom att doppa krukan en kort stund i en hink vatten. Andra spolar vatten genom krukan under några sekunder och ytterligare andra vattnar med några matskedar vatten varje vecka. Var noga med att inte lämna något vatten i bladrosetten, då kan den ruttna. Använd helst mjukt vatten utan kalk och klor. Om du har vanligt kommunalt klorerat vatten så kan du hälla upp vattnet i en öppen bunke och låta den stå i rumstemperatur några dygn, eller så kan du koka vattnet några minuter före du använder det, då dunstar kloret. Brudorkidén vill ha rumstempererat vatten.

phalaenopsis2LITE NÄRING & MYCKET FUKT

Det finns orkidénäring att köpa, men tänk bara på att en orkidé vill ha väldigt sparsamt med näring, möjligen litegrann i vattnet vid vår och sommar. Om den får för mycket näring så kan rötterna ta skada. Brudorkidéer gillar hög luftfuktighet så spraya gärna bladen och rötterna (men inte blommorna) med vatten då och då. Ett annat knep är att fylla botten på orkidéns ytterkruka med lecakulor och sedan hälla vatten runt dem. Men då får vattnet inte nå upp till innerkrukan.

BARK OCH LUFT RUNT RÖTTERNA

En orkidé växer aldrig i jord, det gillar den helt enkelt inte. Köp istället orkidébark. Barken gör så att luften kan cirkulera och det håller fukten borta. Du ska byta barken när den börjar brytas ner, om den blir alltför nerbruten så binder den vattnet för bra och det mår inte plantan bra av. Det behöver inte ske särskilt ofta, tidigast vartannat år, och den gillar att ha det trångt i krukan. Använd helst en genomskinlig kruka där ljuset kan nå rötterna. Jag läste någonstans att man kan blanda egen orkidéjord av mycket grov tallbark, lite vitmossa, äkta träkol (inte grillkol) och eventuellt lite grus, men det har jag aldrig testat. När du planterar om den så ska du byta all barken och samtidigt skära bort alla döda och sjuka rötter. Omplanteringen sker lämpligen på våren eller efter blomning.

SPARA BLOMSTÄNGELN

En Phalaenopsis kan blomma i flera månader om den trivs. Stötta gärna upp blomstängeln med en blomsterpinne med en klämma på. Klipp inte av stjälken efter blomningen. Det kommer ofta fler blomskott på samma stängel efter ett tag, men ibland får man vänta länge. Klipp av den först när den har torkat in ordentligt.

SÖTA SMÅ KEIKIS

Ibland växer det ut en liten miniplanta på blomstängeln. Den kallas ”Keikis” (hawaiianska för ”barn”). När den har vuxit till sig lite så kan du plantera en keikis i en egen kruka, då kommer den att växa till en ny orkidé.

——————————————————————————————————————————————————————–

TIPS! När du köper en orkidé så ska du inte bara titta på blommorna utan istället välja ett välväxt exemplar med fina rötter. De ska vara silvriga eller gröna och se spänstiga ut. Välj bort plantor med intorkade, fläckiga eller missfärgade rötter, de kommer troligen inte att blomma om sådär vackert på nytt.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: