Tulpaner, tulpaner, tulpaner!

Det är så härligt när de först tulpanerna börjar dyka upp i affärerna! De står plötsligt där en dag och skiner med sina glada, sprakande färger och är sådär krispigt våriga som bara tulpaner kan vara. Husmor brukar unna sig en bukett eller två, det är så härligt när de lyser upp vårvintern och ser studsande morgonpigga ut. Jag tycker nog allt att man själv blir lite piggare när man kommer ut i köket på morgonen och möts av en spänstig tulpanbukett. Men tyvärr håller buketten inte så länge, den drar iväg och blir alldeles vildvuxen på bara några dagar innan man hittar den trasig med fallna kronblad en dyster morgon. Har man otur går processen snabbt, men en bukett som sköts på rätt sätt står sig minst en vecka. Så hur sköter man då en bukett tulpaner på bästa sätt?

tulpanernara

KÖP EN FRÄSCH BUKETT

Börja med att köpa en bukett av bra kvalitet. Knopparna ska inte ha slagit ut än, men man ska se färgen ordentligt. Om knopparna är alltför gröna riskerar du att blommorna inte utvecklar färgen som de ska. Det ska gnissla mycket när man tar i buketten och den ska kännas lite kompakt, hård och tung. Se till att den står i vatten i affären.

NÄR DU KOMMER HEM

Behåll emballaget runt buketten. Snitta av minst 1 cm av stjälkarna rakt av med en vass och ren kniv. Gör inte sneda snitt, då tar de in mer vatten och blommar över snabbare. Ställ buketten i kallt vatten minst en timme innan du tar av emballaget, om du plockar av emballaget direkt så brukar stjälkarna böja sig så att blommorna hänger. Arrangera buketten, ta bort alla blad som hamnar under vattenytan och byt till rent, iskallt vatten. Det är något speciellt med en jättebukett tulpaner, men glöm inte att man faktiskt kan vinna på enkelhet ibland. En enda tulpan i en vas kan se väldigt vackert ut, som ett stilleben. Och då kan du ju njuta av din bukett på flera olika platser i bostaden.

SKÖTSEL

Tulpaner gillar kyla så låt dem stå svalt, men inte i minusgrader (gärna runt +5 grader). Om du har dem framme i rumstemperatur på dagen så vinner de på att få stå svalt på natten, en del ställer dem i kylen för där håller de bäst. Byt vatten varje eller varannan dag, tulpanerna vill ha kallt vatten och de gillar om du häller i några isbitar i vasen. De gillar inte direkt solljus. Snitta om stjälkarna varannan till var tredje dag. Ställ inte buketten nära frukt eftersom frukter utsöndrar etylengas som får tulpanerna att blomma över snabbare.

tulpaner

ANDRA CHANSEN

Själv uppskattar jag tulpanerna mest när de fortfarande är fasta och raka, men de där vildvuxna varianterna har också sin charm. Om man snyggar till buketten när den börjar se vissen ut vinner man minst en dags blomsterfägnad, ofta flera. En trött bukett känns helt annorlunda om man klipper bort allt gulnat (för bladen brukar tyvärr gulna i det läget), kapar några centimetrar från stjälkarna och trycker ner något annat i vasen ihop med blommorna. T.ex. några gröna blad från en krukväxt, videkissar eller några andra kvistar från skogen. Och när inget annat hjälper: klipp bort skaftet och sätt själva blomman i ett snapsglas eller lägg den i en skål vatten. Då får du ut största möjliga njutning av buketten.

Annonser

2 responses to this post.

  1. Posted by Sofia on 13 mars, 2013 at 09:36

    Åh, älskar tulpaner! Fick mig en tankeställare angående snittytan, då jag har för vana att snitta alla blommor på snedden… 😦 Tack för den lärdomen – och vackra bilder! Kram på dig!

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: