Har du avokadoplantor i köksfönstret?

Om du vill ha en ovanlig krukväxt så kan du spara den där avokadokärnan jag nämnde för några inlägg sedan. När jag var liten planterade vi sådana. De grodde lätt (men långsamt) och växte sen snabbt till en hög planta. Tråkigt nog får man inga frukter här i Sverige, men om man har tur så ska den kunna blomma. Fast då ska man nog sköta den bra mycket bättre än vad jag brukar göra. Jaja, den här gången kanske det går! Husmor har nyss satt en kärna och väntar ivrigt på att den ska gro (och förhoppningsvis blomma). Sätt en du med! Så här gör du:

avokadokärnaATT SÅ EN AVOKADO

Tvätta av kärnan och lägg den på tork några dagar i rumstemperatur. Sedan planterar du den i jord med den spetsiga änden uppåt. Jorden ska täcka ungefär två tredjedelar av kärnan. Håll jorden fuktig och sätt en plastpåse över krukan så att luftfuktigheten hålls hög. Klipp några småhål i plasten eller lyft på påsen och lufta lite då och då. Ställ krukan varmt, sedan är det bara att vänta. Och vänta. Och vänta. Det kan ta allt från ett par veckor till många månader, så ge inte upp i första taget. Rätt vad det är så skjuter det upp ett snabbväxande skott och då kan du ta bort plastpåsen.

VATTENGLAS-METODEN

Det finns en annan variant man kan använda för att få plantan att gro. Tvätta och torka kärnan som ovan. Tryck sedan i några tandpetare i sidan på kärnan och häng den i ett vattenglas. Den spetsiga änden ska vara uppåt och den tandpetarna ska vila på kanten av glaset för att hålla kärnan uppe. Fyll sedan på med vatten så att halva kärnan täcks. Fyll på med vatten efterhand som det dunstar så att vattenytan alltid befinner sig ungefär halvvägs upp på kärnan. Plantera i jord när skottet och rötterna har tittat fram.

SKÖTSEL AV AVOKADOPLANTAN

När plantan är knappt 30 cm hög kan du börja toppa den genom att helt sonika klippa av toppen på plantan. Om du inte gör det så kommer du bara att få en enda lång pinne med några blad i toppen. Toppandet gör att plantan förgrenas så toppa den helst några gånger för att få den att förgrena sig fint. Avokadoplantor gillar att stå ljust, soligt, varmt och med hög luftfuktighet så försök ge den en sådan placering i ditt hem. Den vill ha lagom med vatten, jorden ska inte vara torr och inte blöt, men gärna fuktig. Om du sköter om plantan på rätt sätt så kommer den att bli ett litet träd som går från golv till tak.

—————————————————————————————————————————————————————

Kuriosa: Avokado är egentligen ett träd som blir 20 meter högt i sin naturliga miljö, och ordet avokado härstammar från ett ord som betyder ”testikel”. Det du!

Annonser

One response to this post.

  1. Posted by Marléne on 12 augusti, 2015 at 09:27

    Hej! Man kan visst få frukt på en odlad avocado, men då måste man ha två plantor och hjälpatill med pollineringen. 🙂

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: