Hur länge håller egentligen ett ägg?

Ägg är en perfekt basvara som husmor använder mängder av. Några kokta ägg finns alltid i kylen, redo att användas som mellanmål, bas i en snabb måltid eller som pålägg på en smörgås. Tyvärr har vi inga egna höns (än) så det blir en hel del köpeägg (självklart väljer en djurälskande husmor ekologiska ägg från frigående hönor istället för ägg från burhöns). När man har egna hönor håller äggen månadsvis, men på kartongerna man köper i affären brukar det bara vara några veckors hållbarhet. Hur kommer det sig? Hur ligger det egentligen till med hållbarheten på ägg?

HUR LÄNGE HÅLLER ÄGG?

Ägg har mycket längre hållbarhet än vad som står på paketen. I Sverige märker man äggen på samma sätt som i övriga EU, det innebär att bästföredatumet sätts till 28 dagar efter värpningen. I EU finns det bl.a. salmonellasmitta som motiverar den korta hållbarheten, men i Sverige är äggen salmonellafria. Det innebär att man kan äta svenska ägg ända tills de blir skämda och smakar illa. Om du förvarar äggen i kylskåpet med den spetsiga änden neråt så håller äggen utan problem i minst 2-3 månader från värpdatumet (dvs. minst 1-2 månader efter bästföredatumet).

GÅR DET ATT SE HUR GAMMALT ÄGGET ÄR?

Det finns några knep att ta till för att se hur gammalt ett ägg är. Det första är att lägga ägget i en stor skål med vatten. Ett nytt ägg ligger ner på bottnen, efter en vecka brukar det börja resa sig upp och när det så småningom flyter vid ytan så är det för gammalt. Ett annat knep är att titta på hur ägget ser ut inuti. Om du knäcker ett färskt ägg så kommer gulan att vara fast, hög och toppig. Vitan är klart delad i två delar; en som är fast och hög, samt en som är flytande. Om du däremot knäcker ett äldre ägg så är gulan plattare och flyter lätt ut. Vitan i ett äldre ägg är mer homogen och lättflytande. Om du är osäker på om ägget är för gammalt så kan du alltid knäcka ägget och lukta på det, ett ägg som luktar bra är helt ok att äta. Om ägget däremot luktar illa så är det för gammalt och bör inte ätas. Om ett kokt ägg är svårskalat och vitan fastnar på skalet så har det troligen gått högst 7-8 dagar mellan värpning och kokning.

HUR LÄNGE HÅLLER ETT KOKT ÄGG?

Om du kyler ägget inom två timmar efter kokningen och sedan förvarar det med helt skal i kylen så håller det sig minst en vecka. Ett tillagat ägg som luktar eller smakar illa ska men inte äta, det kan ha blivit gammalt och skämt redan innan tillagningen.

GÅR DET ATT FRYSA ÄGG?

Man kan inte frysa ägget i sitt skal eftersom skalet spricker och gulan blir seg i frysen. Men om man knäcker ägget och blandar ihop gulan med vitan så går det att frysa ägget.

HUR FÅR MAN ÄGGEN ATT HÅLLA JÄTTE-JÄTTELÄNGE?

Först och främst så ska man inte tvätta äggen, då tvättar man bort en del av skyddshinnan och hållbarheten försämras. Köpeägg är ibland redan tvättade (står i så fall på kartongen). Jag vet inte om det stämmer, men en del hävdar att ägget håller sämre när det förvaras torrt. Det innebär att äggen bör hålla mycket längre om man förvarar dem fuktigt som t.ex. i en jordkällare. Andra hävdar att äggen håller längre om man täpper till skalet. Det kan man göra genom att förvara dem i en lufttät förpackning eller smörja in dem i något som hindrar luften från att nå skalet, t.ex. vaselin eller kemikalier som bildar en hård hinna (t.ex. linoljefernissa). Jag vet inte alls om det stämmer, men det är ett gammalt husmorsknep som kan vara kul att testa någon gång. Det säkraste knepet är nog annars att göra som husmödrarna förr i tiden; lägga in äggen i vattenglas (som är en hälsovådlig kemikalie), då håller äggen väldigt länge. Men frågan är om man verkligen vill äta gamla och kemikaliestinna ägg? Nej, en modern husmor klarar sig nog bra utan dem.

——————————————————————————————————————————————————————

Kuriosa: Visste du att ägg innehåller alla näringsämnen vi behöver, förutom C-vitamin?

Annonser

4 responses to this post.

 1. Posted by Suzan on 15 november, 2012 at 11:18

  Bra att u tar upp kampen mot mat som slängs i onödan genom att prata om hållbarhet. men jag undrar vad du menar med ”lägga in äggen i vattenglas (som är en hälsovådlig kemikalie), då håller äggen väldigt länge”. Jag förstår itne. Är det kanske något som har falit bort?

  Svara

  • Ja, det känns som att folk i allmänhet slänger alldeles för mycket mat och hellre litar på en tryckt datum än på sina egna sinnen. ”Bäst före” betyder ju just ”bäst före”, inte ”använd senast” eller ”giftigt efter”. 😉

   Hmm, jag var visst lite otydlig där. Sorry! ”Vattenglas” är ett annat namn på natriumsilikat. Förr samlade man ägg på våren (när det fanns ett överflöd) och på hösten (innan hönsen tar uppehåll i värpningen). Man staplade dem i stora krukor och hällde på en blandning av natriumsilikat och vatten. Sen ställdes krukorna svalt och mörkt. Lösningen täppte till porerna i äggskalen så att äggen höll mycket längre (upp till 6-8 månader). Hoppas att det blev tydligare nu, annars får du fråga igen.

   Svara

 2. Posted by Sofia on 15 november, 2012 at 18:24

  Åhh..! Tack för förklaringen, jag fattade inte heller. Trodde du var väldans ironisk om att vattnet var giftigt.. 😉
  Äggakramar!

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: