Med glöggen i ena handen och checklistan i den andra

När det är som allra mörkast och tråkigast i början på november behöver man något att se fram emot. Man behöver ljus, mys och presenter. Ja, helt enkelt lite jul. När jag var yngre infann sig julkänslan sisådär tre dagar innan jul, för det var då jag i panik rusade runt i alla affärerna för att hitta klapparna, julklänningen, pepparkakorna och glittergirlangerna. Det blev lika misslyckat varje år, så det var en himla tur att mina föräldrar är såna ordentliga julfixare. Hemma hos dem fanns det julmat, julpynt, julmusik och gott om inslagna paket. Själv kom jag inhalkandes med en påse oinslagna klappar samtidigt som jag försökte slita bort prislappen från strumpbyxorna och raskt bokade upp badrummet för att hinna duscha innan maten.

Det funkar ju fint så länge man är ung, men en dag vaknade jag upp och ville ha mer. Mer jul. Jag ville vara en av de där som har gran och julpynt, som hinner baka pepparkakor till första advent och lägger in egen sill till julbordet, jag kände en längtan efter att ha koll på läget och vara så förberedd att jag lugnt kunde glida in på julaftonen, eftertänksamt lägga paketen som inhandlats en månad tidigare under granen, ta en glögg och sedan bara njuta av ledigheten och mina nära och kära. Så jag tog tag i det och bestämde mig för att lära mig hur man lyckas med julförberedelserna på bästa sätt. Det har fungerat över förväntan och numera brukar jag känna att jag trots allt har kontroll och kan koppla av och njuta av julen (även om jag tidvis drabbas av återfall). Det som håller mig flytande genom hela julförberedelserna är min årliga julchecklista. Den gör livet innan jul betydligt enklare och mer rofyllt för en stressad husmor. Det kanske kan vara något för dig också?

SÅ HÄR FÖRENKLAR MAN JULFÖRBEREDELSERNA

VAD SKA GÖRAS? För mig börjar julen alltid i början av november. När man ser de första glöggflaskorna i affären så är det dags. Greppa därför en av dem och gå med bestämda steg mot kassan. Plocka med dig en burk pepparkakor också, om du hittar några. Allt för att komma i rätt stämning. Väl hemma så sätter du dig med en mugg varm glögg (och förhoppningsvis med alldeles för många pepparkakor) framför datorn. Sen skrider du till verket. Börja med att skriva ner allt som måste hinnas med innan jul. Det brukar bli en rejäl lista.

NÄR GÖRS DET? Skriv ner datum för de saker som måste ske en viss dag eller vecka. Lista de sakerna i tidsordning och dela upp dem i grupper. Mina grupper brukar vara: November, Första advent, Andra advent, Tredje advent, Fjärde advent, Julhelgen, Mellandagarna och Nyår. Du märker snart att vissa grupper blir överfulla medan andra gapar ganska tomma.Fyll då på de tomma grupperna med alla de andra sakerna som kan göras när som helst. Fördelningen ska helst bli så att man gör flest saker i början av december och sen allra minst saker dagarna innan jul. Jag lovar, du kommer ändå att ha fullt upp de sista dagarna med allt du inte har hunnit med tidigare, så det är lika bra att gör så mycket du kan i god tid innan jul.

GLÖM INTE ATT HA KUL När du ändå håller på så kan du planera in en del roliga saker som du gör enbart för ditt höga nöjes skull. Varför inte bygga ett pepparkakshus? Eller kanske bjuda in till rimstuga? Ett tips är att lägga in en spastund i planeringen, kvällen före julafton måste inte vara fylld av panik, den kan istället fyllas av ett varmt bad, stilla julmusik och känslan av att skämma bort sig själv. Mycket trevligt! Det gör underverk för julefriden.

PRIORITERA RÄTT Fördelen med en sån här planering är att du ser hur mycket du måste hinna med varje vecka. Det medför att du snabbt kan korrigera ambitionsnivån för att få loss dagar när du behöver dem. Om du ser att du skulle behöva vara hemmafru med både egen husa och anställd kock för att hinna med veckorna innan jul, ja då är nivån för högt satt. Sänk den såpass att det blir roligt att förbereda jul. Det ska vara kul med jul, inte jobbigt och påfrestande! Prioritera ner det som är oviktigt för dig och prioritera upp det som gör att det känns som jul. Gör egna pepparkakor ihop om det är det som får ungarnas ögon att glittra av julefrid, och köp sen all annan julmat om du inte vill stå i köket dag ut och dag in. Och om det är dörrkransen och julkorten som får dig att spritta som ett tomtebloss, så kanske du ska lägga gott om tid på att göra dem själv och istället skita helt i gran och julgardiner. Man måste ju inte heller göra allt samma jul. Ena julen satsar man på rim på klapparna, nästa på att göra julgodis och den tredje kanske man ränner runt på julkonserter. Allt efter vad man har lust med just den julen.

CHECKA AV När du har tänkt igenom allt det här och skrivit ner listan så är julen så gott som fixad. Och när listan och ambitionsnivån nu är klara så kan du luta dig tillbaka med ett nöjt leende. Du har stenkoll på allt inför jul och det enda du behöver göra är att checka av punkterna vecka för vecka. Och om det är något du inte hinner med en vecka så är det ingen fara, antingen prioriterar du om lite och hoppar över det helt eller så flyttar du fram det till nästa vecka, du har ju redan planerat in att det ska finnas tid över på slutet för att hinna med allt som inte har blivit gjort tidigare. Julen blir en lätt match och julefrid över nejden rår, även för överambitiösa husmödrar som har svårt att veta sina begränsningar.

NÄSTA ÅR BLIR ENKLARE När det än en gång närmar sig jul så är det dags för nästa års lista. Självklart har du då sparat den gamla och det är då det riktigt fina i kråksången uppenbarar sig: det här året tar det bara en bråkdel så lång tid att planera julen, man återanvänder helt enkelt den gamla listan. Du behöver bara uppdatera några av datumen, kolla igenom om något ska ändras och sen är du klar. Lätt som en plätt! Den där snabba genomgången brukar ta mig ungefär en halvtimme varje år. 30 minuter, och sen är alla förberedelser inför jul inplanerade. Det gör allt livet lite enklare.

Annonser

3 responses to this post.

  1. […] mig, så snabbt har tiden rusat ifrån mig .. Det får man nog försöka ändra på, för jag kommer inte hinna några förberedelser om december går lika snabbt som november gjort så här långt. Idag har jag en liten paus från […]

    Svara

  2. […] går det med förberedelserna inför julen? Det känns ju verkligen som hela december bara är en lång förberedande måndag fram tills 24:e. […]

    Svara

  3. […] klar med både julklappar och annat, men absolut inte ”veckan innan jul-klar”. Nä, nu får jag nog sätta igång tror jag, på […]

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: