Det doftar nybakat bröd här

Idag har husmor provat vetesuren jag pratade om i förra inlägget. Det gick över förväntan! Har nog aldrig gjort ett så högt och fint bröd som idag. Det började lovande med en väldigt trådig deg, det är ett bra tecken. När brödet sen lyfte sig ordentligt under de första minuterna i ugnen (8,5cm högt!) blev jag salig. Självklart kunde jag inte hia mig tills brödet hade kallnat så vi satt och knaprade ångande varmt nybakt bröd med smör droppande runt fingrarna. Vardagslycka. Tyvärr kan jag inte dela med mig av receptet för jag höftade friskt och gick helt på känsla, men rent tekniskt fungerar det ungefär såhär:

GÖR EN FÖRDEG

Starta upp en fördeg med en halv deciliter av vetesuren, 3-5 dl vetemjöl och tillräckligt med vatten för att ge en konsistens som liknar tjock pannkakssmet. Ställ på någon varm plats, t.ex. ovanpå kylen eller i ugnen med endast lampan på. Låt stå varmt några timmar tills den bubblar för fullt (det är viktigt att surdegen är aktiv när man blandar i resten).

BLANDA STORA DEGEN

Häll i olika vetemjölssorter, kryddor, vatten och morgonens grötrester (eller vad du nu vill ha i) tills det blir en lagom deg. Knåda nästan klart och baka sen in saltet, det stabiliserar degen.

JÄS, FORMA DEGEN OCH JÄS IGEN

Jäs till nästan dubbel storlek på en varm plats, det kan ta 3-5 timmar (eller mer, beroende på temperatur m.m). Baka ut degen till det du ska ha den till (t.ex. bröd, formbröd, brödbullar), men tryck ihop den så lite som möjligt. Bubblorna i degen ska helst finnas kvar. Spänn eventuellt bara upp degen genom hålla den i ena handen, dra ut en kant och vika in den under degklumpen, dra ut en ny kant och lägga den underst och sen göra så varvet runt några gånger tills degen känns bullig, hård och spänstig. Lägg den att jäsa på en plåt tills den har fått rätt storlek. Skär gärna några snabba och grunda snitt med en vass kniv, det gör att degen får lättare att resa sig i ugnen och ger ett snyggt mönster.

GRÄDDA BRÖDET

Grädda den i 250 grader, värmen gör att degen reser sig i ugnen. Om du vill ha en hård och krispig skorpa på brödet så kan du slänga in en skvätt varmt vatten på en plåt i ugnen när du sätter in brödet så att det bildas ånga. Släpp ut ångan och sänk värmen till 200 grader efter en stund när brödet börjar få färg. Hela bröd brukar bli klara efter 30-50 minuter, du kan kolla det genom att ta ut brödet och knacka på undersidan. Det låter ihåligt när det är klart. Låt helst brödet svalna innan du skär i det.

Annonser

4 responses to this post.

 1. Posted by Suzan on 5 oktober, 2012 at 08:56

  Väldigt imponerad av att du fick ett sånt fint resultat på ditt första försök. Grattis! Jag brukade jäsa mina surdegar i en stor, oljad plastlåda. Då blir det lätt att spänna den några gånger medan den jäser. En stor platslåda kan vara svår att få in i ugnen eller ställa på kylen, men jag använde golvvärmen i badrummet för att få en bra jäsmiljö. (Men då ska man tänka på att täcka degen ordentligt så att man inte får in oönskade bakterier i den.) Ett annat hett tips är att baka med stektermometer med larm. En vetedeg är klar när innertemperaturen är 98 grader, medan ett mörkt rågbröd bara behöver bli 96 grader. På så vis är man alltid säker på att brödet varken blir för degigt eller för torrt, och man behöver inte hålla reda på tiden.

  Svara

  • Vilka supertips! Tack! Golvvärme har jag ingen (än), men den borde ju ge perfekt jästemperatur. En oljad bunke ska jag definitivt använda nästa gång, blir ju mycket lättare att handskas med en kladdig deg om den inte fastnar överallt. Jag tycker det är svårt att veta när ett bröd är klart så termometern är ett bra tips. Vet du om det gäller samma temperatur oavsett vilken storlek brödet har? Förresten, du som är en van surdegsbagare, har du något favoritrecept du vill dela med dig av? 😉

   Svara

 2. Posted by Suzan on 5 oktober, 2012 at 14:04

  Det är kärntemperaturen man mäter, så storleken på brödet spelar ingen roll. Om brödet skulle ha väldigt ojämn form (tex platt ute i kanterna och högt i mitten) så kan det dock bli torrt där det är tunnare.
  Jag har nog inget särskilt favoritrecept. Jag giller din ”tager vad man haver”-inställning. Annars hittar du många fina varianter hos Pain de Martin. Såg precis att han har ett bra tips på förvaring/matning av surdegssgrunden http://litemer.paindemartin.se/2012/09/piggare-surdeg/. Något jag tyvärr ofta misslyckas med. (Jag glömmer bort att mata den. *skäms*)

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: