Tomater, tomater, överallt tomater…

Varje år försöker sig husmor på lite tomatodling. Det brukar gå sisådär. Ibland är jag sen med sådden på våren, ibland reser jag bort på sommaren så att det blir akut torka på balkongen och ibland blir det bara en sån där urusel sommar som det har varit i år. Det hela brukar leda till att tomaterna mognar väldigt sent, så även i år. När frosten kommer så har skörden nyss börjat och det finns mängder med halv- och omogna frukter på plantorna. Vilken tur att det går att eftermogna tomater inomhus!

SÅ HÄR EFTERMOGNAR DU GRÖNA TOMATER

Låt tomaterna sitta kvar så länge som möjligt på plantan. Kruxet är att man måste hinna plocka in dem innan det blir frost. Om temperaturen går under nollan så fryser tomaterna och då går de inte att rädda. Så när höstkvällarna blir kyligare och löven börjar skifta färg så är det dags att hålla koll på utetemperaturen. Strax innan frosten slår till så plockar du alla tomaterna och tar in dem. Det är bra om de fortfarande sitter i klasar med det gröna kvar, men det är inget måste. Lägg tomaterna i ett soligt fönster och låt dem ligga där tills de antingen mognar eller blir dåliga. Du lär märka skillnaden. Sen är det bara att äta dem som vanligt. Tomater som mognat på det här sättet smakar inte riktigt lika bra som om de hade plockats direkt från plantan, men de slår ändå de vanliga standardtomaterna i snabbköpet med hästlängder. Tror allt de är nyttigare också, och bättre för miljön, och billigare och (viktigast av allt) – skönare för själen.

——————————————————————————————————————————————–
Tips från årets skörd: Matiga bifftomaten ‘Brandywine’ smakade ljuvligt och vackra körsbärstomaten ‘Isis candy’ hade en härligt söt smak. De var så goda och fungerade bra på balkongen så båda sorterna får återkomma nästa år.

Annonser

3 responses to this post.

 1. Posted by Nataliya Ignatova on 14 september, 2012 at 11:48

  Hanna,gröna tomater behöver inte stå i solen eftersom de mognar på nätter.

  Svara

 2. Oj, det visste jag inte! Så då räcker det alltså att ta in dem i värmen och lägga dem på köksbänken? Varje dag lär man sig något nytt. 🙂 Tack för tipset!

  Svara

 3. Posted by Nataliya Ignatova on 14 september, 2012 at 20:42

  Ja, mina ligger i skålar på köksbänken.

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: