Putsa silver med bakpulver

I min barndom putsade man silver med en läskig burk Häxans silverputs. Den stod gömd längst in i skåpet eftersom ingen ville använda den. Om man inte var tvungen förstås, och det var man ju ibland så då åkte trasorna fram och man satte sig och gnodde på silvret en tråkig höstkväll. Som tur väl är går tekniken framåt. Nuförtiden vet en kunnig husmor hur man kan rengöra silvret utan läskiga kemikalier och utan att slita i onödan med putsduken. Här kommer det magiska knepet!

SÅ HÄR PUTSAR DU LÄTTAST SILVER

Du behöver en stor skål (helst glas eller plast), aluminiumfolie och bakpulver. Vid riktigt svåra fall så kan man eventuellt behöva lite ketchup och/eller tandkräm. Börja med att diska av föremålen med diskmedel så att fettet försvinner. Skölj. Täck bottnen på skålen med en rejäl bit aluminiumfolie. Lägg silvret på aluminiumfolien och häll bakpulver ovanpå det. Häll över kokande vatten så att det täcker silvret. Det bubblar mycket när man häller på vattnet så ta det försiktigt. Låt stå tills smutsen försvunnit och ta sedan upp silvret och skölj av det. Om silvret var väldigt smutsigt så kan det vara svårt att få rent. Du kan i så fall prova att göra om proceduren fler gånger och byta ut aluminiumfolien emellan. För extra glans så kan man putsa lite efteråt med ketchup eller tandkräm. Tänk på att tandkrämen slipar lite, så var försiktig med den så att du inte sliter på silvret.

OBS! VIKTIGT!
Du ska inte använda den här metoden om silverföremålen har mörka mönster (ornamentering) som ska finnas kvar eftersom metoden tar bort mönsterna. Du ska inte heller använda den här metoden på nysilverföremål som har blivit så nötta att den underliggande metallen syns. Svavelvätet som bildas luktar ganska illa och kan irritera luftvägarna, så håll inte ansiktet precis ovanför kastrullen.

——————————————————————————————————————————————————————————————-

För den nyfikne kemisten så kan jag avslöja att reaktionen som sker i vattnet är den här:
2 Al(s) + 3 Ag2S(s) + 6 H2O(l) – 6 Ag(s) + Al2O3(s) + 3 H2S(g) För oss så andra är förklaringen att svavlet (=smutsen på silvret) lossnar och avgår som gas, men att silvret stannar kvar.

4 responses to this post.

  1. Posted by lisa ottosson on 6 maj, 2015 at 19:44

    jag har en del gamla bestick i silver som jag skulle vilja få rena. hur ska jag göra smidigast?

    Svara

  2. […] missfärgas på grund av oxidering och behöver då putsas upp. Enklaste metoden är att lägga aluminiumfolie i botten av en skål. Lägg smycket ovanpå och strö över bakpulver, häll sedan kokande vatten i skålen tills hela […]

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: